Belgisch Voorzitterschap van de Europese Unie
Parlementaire Activiteiten
Voorwoord


          

      

          
           Danny Pieters
Voorzitter van de Senaat
       André Flahaut
Voorzitter van de Kamer van Volksvertegenwoordigers
          


België zal van 1 juli tot en met 31 december 2010, voor de twaalfde keer, het voorzitterschap van de Europese Unie waarnemen. Voor dit Belgische voorzitterschap wordt er nauw samengewerkt met twee andere lidstaten, namelijk Spanje en Hongarije. In dat kader hebben we op 5 november 2008 trouwens een samenwerkingsakkoord met onze ambtsgenoten van het Spaanse en het Hongaarse parlement ondertekend om de parlementaire dimensie van het voorzitterschap te versterken.

De Raad van de Europese Unie voerde de formule van het Trio-Voorzitterschap van 18 maanden in september 2006 in, om de continuďteit van de Europese werking en de samenhang in het beleid te versterken. Het Belgische EU-voorzitterschap is dus een schakel in een permanente besluitvorming maar dat neemt niet weg dat elk voorzitterschap een eigen programma kan uitwerken en een reeks prioriteiten in de verf kan zetten.

Er is uiteraard een belangrijke rol weggelegd voor het parlement van het land dat het voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie vervult. De nationale parlementen spelen immers een grotere rol in de opbouw van Europa en het Verdrag van Lissabon heeft hen nieuwe bevoegdheden gegeven.

Teneinde het Belgische voorzitterschap op parlementair niveau gedegen voor te bereiden, beslisten de Kamer van volksvertegenwoordigers en de Senaat een reeks hoorzittingen te houden met de leden van de Belgische regering. Elke minister werd gehoord in een gezamenlijke vergadering van het Federaal Adviescomité voor de Europese Aangelegenheden en de bevoegde commissie van de Kamer van volksvertegenwoordigers en de Senaat ten einde van gedachten te wisselen over de prioriteiten van het Belgisch voorzitterschap. Op grond van de resultaten van die gedachtewisseling konden de parlementaire activiteiten die het Belgische federale Parlement zal organiseren, uitgetekend worden. Werkgelegenheid en groei zijn ontegensprekelijke prioriteiten van ons voorzitterschap in het licht van de nieuwe EU 2020-strategie.

Sinds het begin van de jaren ’90 werken de parlementen van de EU-lidstaten steeds nauwer samen. Interparlementaire samenwerking is onontbeerlijk om een democratische verankering van Europa te garanderen en Europa op een solide parlementaire grondslag te bouwen. In het licht daarvan zullen er tijdens ons voorzitterschap tal van interparlementaire vergaderingen georganiseerd worden in de Kamer en de Senaat. Zo worden er 300 mensen in het Egmontpaleis verwacht voor de COSAC-vergadering (Conferentie van de commissies voor Europese aangelegenheden van de parlementen van de Europese Unie) op 25 en 26 oktober 2010. Voorzitters van commissies (Buitenlandse Zaken, Financiën, Maatschappelijke hernieuwing, Sociale Zaken, Infrastructuur en Gelijke kansen voor mannen en vrouwen) zullen in de Kamer en de Senaat vergaderen.Tevens staan er een aantal interparlementaire ontmoetingen met het Europese Parlement op het programma. Alle bijzonderheden aangaande die vergaderingen vindt u op deze website, die volledig gewijd is aan de parlementaire dimensie van het Belgische voorzitterschap.

We wensen alle deelnemers aan deze parlementaire activiteiten vruchtbare werkzaamheden toe, in de overtuiging dat ze in grote mate zullen bijdragen tot de ontwikkeling van de parlementaire ruimte in Europa.






Danny Pieters
Voorzitter van de Senaat
André Flahaut
Voorzitter van de Kamer van Volksvertegenwoordigers


 

   Laatst bijgewerkt op 18/08/2010